Waarom zijn er zoveel vacatures in de GGZ?

Het kan je niet ontgaan zijn dat er veel vacatures in de GGZ zijn opgekomen de afgelopen tijd. Extra mankracht is hard nodig en dat heeft verschillende oorzaken. Hieronder verklaren we hoe het komt dat er nu meer vacatures zijn in de GGZ dan ooit tevoren, en geven we je een goede tip voor het werken in de GGZ.

Vacatures in de GGZ door Vergrijzing

Vergrijzing speelt een belangrijke rol in het personeelstekort in de GGZ. Momenteel is bijna een kwart van de werknemers in de zorg en GGZ branche ouder dan 55 jaar. De vergrijzing slaat momenteel hard toe in de GGZ sector, en kan zelfs erger worden. Dat komt doordat er steeds meer mensen met pensioen gaan die niet volledig vervangen kunnen worden door nieuwe werknemers. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer vacatures in de GGZ vrijkomen. Ook zorgt de vergrijzing ervoor dat er steeds meer vraag komt naar werknemers binnen de GGZ ouderenzorg.

Meer geld voor investeringen

Eén van de redenen waarom er meer vacatures in de GGZ tevoorschijn komen, is omdat het ministerie extra geld investeert ter verbetering van de GGZ en ter bestrijding van het personeelstekort in de GGZ. Met dit geld kunnen mensen in bepaalde maten zelfs worden opgeleid en ingehuurd. De vraag naar GZ-psychologen, groeps- en jongerenbegeleiders, therapeuten en maatschappelijk werkers is hierdoor erg gegroeid.

Corona crisis

De corona crisis heeft op verschillende manieren een grote invloed gehad op de samenleving. Zo ervaarde de zorg vooral tekorten voor verplegend en verzorgend personeel in ziekenhuizen en medische centra. Tijdens de crisis ontstonden er ook tekorten in de GGZ branche. Zo zijn er veel mensen die tijdens de lockdown achteruit gingen met hun mentale gezondheid en erg worstelde met gevoelens van eenzaamheid en depressie.  Nog steeds kampen veel mensen met de nasleep van de corona crisis. Hiervoor is de GGZ hard nodig, maar zijn er niet genoeg mensen die hiervoor ingezet kunnen worden. Hierdoor blijven de GGZ vacatures opkomen en openstaan.

Te veel vacatures en te weinig mensen

De belangrijkste reden dat er veel vacature in de GGZ te vinden zijn, is omdat het nu eenmaal een belangrijke en grote sector is. Er is over het algemeen gewoon veel mankracht nodig van professionals die hun vak goed weten te beoefenen. Het aantal mensen die hiervoor geschikt zijn, is er simpelweg niet in de hoeveelheden die gevraagd worden. De GGZ vraagt vaak om professionals die opgeleid zijn om in deze sector aan de slag te gaan, en de hoeveelheid mensen die met deze achtergrond is minder dan dat er nodig is. Hierdoor worden de vacatures dus ook niet snel vervuld.

Werken in de GGZ

De GGZ is dus hard op zoek naar mensen die hun expertise, kennis en vaardigheden kunnen inzetten om anderen te helpen. Misschien ben jij wel de professional die hard nodig is in de GGZ. Ben jij benieuwd naar de opties en mogelijkheden voor jou als professional binnen de GGZ? Je kunt snel en eenvoudig een divers aanbod aan werk krijgen via een zorg uitzendbureau zoals https://www.planningz.org/.

We zullen blij zijn om uw mening te zien

   Leave a reply

   Bertpauli
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart