Geschiedenis van vrouwen in de tandheelkunde

Terwijl we de National Women’s History Month vieren, willen we vrouwen erkennen die geschiedenis hebben geschreven in de wereld van de tandheelkunde. Vrouwen konden pas in het midden van de 19e eeuw tandheelkunde uitoefenen. Door hard werken, krachtige wil en vastberadenheid zijn dit enkele van de vrouwen die alles hebben veranderd. De vrouwen die ja zeiden, toen de wereld nee zei.

De allereerste

De allereerste vrouw die ooit tandheelkunde beoefende, was Amalia Assur, in 1852. In Zweden was tandheelkunde illegaal voor vrouwen, maar ze gaven haar speciale toestemming om zelfstandig te oefenen. De Zweedse wet werd pas in 1861 gewijzigd, toen Emeline Roberts Jones in Amerika op het toneel verscheen.

Emeline Roberts Jones

Emeline werd de eerste Amerikaanse vrouw die tandheelkunde beoefende in 1855. Ze was getrouwd met Dr. Daniel Jones, zelf een tandarts, die weigerde haar te laten studeren. Men geloofde dat vrouwenhanden ongeschikt waren voor tandheelkunde. Ze geloofden dat vrouwen onhandige en broze handen hadden die niet met succes in die hoedanigheid konden werken. De 19-jarige Emeline weigerde te worden afgeraden, en ze studeerde en oefende in het geheim. Ze vulde en trok honderden tanden, waarmee ze bewees dat vrouwen wel degelijk succesvolle tandartsen kunnen zijn. Toen haar man ontdekte wat ze deed, liet hij haar naast hem oefenen. Op de jonge leeftijd van 23, maakte Dr. Jones haar zijn partner. Nadat haar man was overleden, bleef Emmeline oefenen terwijl ze haar twee kinderen alleen opvoedde. Ze werd diep gerespecteerd als een getalenteerde tandarts. Emeline zou veel vrouwen aanmoedigen om hun dromen te volgen en zich niet te laten weerhouden door de beperkte visie van andere mensen.

Lucy Hobbs Taylor

11 jaar later, aan het Ohio Dental College, zou Lucy Hobbs Taylor de eerste vrouw worden die een doctoraat in de tandheelkunde behaalde. Gepassioneerd en enthousiast solliciteerde Lucy bij zowel het Ohio Dental College als het Eclectic Medical College. Ze weigerden haar allebei omdat ze een vrouw was, dus probeerde Lucy een andere aanpak. Ze nam contact op met dr. Jonathan Taft, een professor aan het Ohio Dental College, en vroeg hem haar les te geven. Hij stemde toe en ze begon in 1861 tandheelkunde te beoefenen. In 1866, toen het genderbeleid werd gewijzigd, werd Lucy de eerste vrouw die wegliep met haar doctoraat in de tandheelkunde. Ze inspireerde niet alleen vrouwen, maar ook haar man, die later tandarts werd. Twintig jaar lang werkten de twee zij aan zij in hun gezamenlijke tandartspraktijk.

Ida Gray

Ida Gray was een Afro-Amerikaanse vrouw wiens onstuitbare passie en vastberadenheid ongelooflijke barrières overwon. Dit was een vrouw die enorm hard werkte, en de vruchten van haar arbeid worden nog steeds alom bewonderd. Ida, geboren in het zuiden en wees, werd gedwongen naar gescheiden scholen te gaan. Ze ging later naar een middelbare school in Chicago en zou ook Dr. Jonathan Taft ontmoeten. Dr. Taft stemde ermee in haar les te geven, en in 1887 ging ze naar de University of Michigan School of Dentistry en studeerde af in 1890. Toen ze haar eigen praktijk opende, werd ze bekend door het behandelen van mensen van alle rassen en een inspiratie voor velen. Een van haar patiënten, Olive M. Henderson, was zelfs zo geïnspireerd dat ze de tweede Afro-Amerikaanse vrouw werd die tandheelkunde beoefende.

De toekomst

Hoewel dit slechts enkele van de baanbrekende vrouwen zijn die hebben bijgedragen aan het vormgeven van de geschiedenis, hebben vele anderen onze toekomst beïnvloed en blijven ze deze beïnvloeden. We zijn enorm veel eerbied verschuldigd aan de opstandige vrouwen uit het verleden die weigerden terug te trekken. Die vochten om gesloten deuren te openen, en dat allemaal te herinneren, ja, vrouwen kunnen dat. Met diep respect en nederige dank eren we jullie allemaal.

bronnen

https://barbourdental.net/blog/2020/03/3-famous-female-dentists-who-made-history/

https://dentistry-review.com/dental-history/female-dentists-in-history/

https://barbourdental.net/blog/2020/03/3-famous-female-dentists-who-made-history/

http://www.historyofdentistry.net/famous-dentists/timeline-of-women-in-dentistry/

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

   Leave a reply

   Bertpauli
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart