De geschiedenis van beugels – CariFree

Heb je je ooit afgevraagd wie de beugel heeft uitgevonden? Of waar en wanneer ze zijn uitgevonden? De geschiedenis van beugels is verrassend en neemt ons mee op een reis van duizenden jaren terug. We hebben, verrassend genoeg, zelfs meer gemeen met de oude Egyptenaren dan we misschien hadden gedacht! Als u een beugel krijgt, zijn er veel factoren waarmee u rekening moet houden bij het nemen van de beslissing welk plan het beste voor u is. Gelukkig hebben de opties van vandaag een lange weg afgelegd.

We beginnen in Egypte

Archeologen ontdekten dat oude Egyptenaren vroege versies van een beugel op hun tanden hadden. Koord gemaakt van dierenhuid werd op dezelfde manier aan de tanden bevestigd als moderne beugels. Archeologen hebben gesuggereerd dat al in 1000 voor Christus verschillende orthodontische apparaten werden gebruikt om te voorkomen dat tanden instorten als onderdeel van een overlijdensceremonie. Het is ongelooflijk om niet alleen te bedenken hoe ver beugels en tandheelkunde zijn gekomen, maar ook hoe zelfs oude beschavingen hun tanden prioriteit gaven.

Wanneer werden beugels uitgevonden?

Het waren de Romeinen die de eerste poging optekenden om beugels te maken zoals we die nu kennen. Aulus Cornelius Celsus gebruikte zijn hand om handmatig druk uit te oefenen om de tanden recht te zetten. Hij zou hiermee enig succes hebben gehad. Archeologen hebben zelfs oude Romeinse begraafplaatsen gevonden met gouddraad op de overblijfselen van de tanden. Pas in het Frankrijk van 1700 werd het eerste boek over tandheelkunde geschreven.

Pierre Fauchard en Pierre Bourdet schreven tussen 1728 en 1757 twee boeken over tandheelkunde. Fauchaud schreef een hoofdstuk over orthodontie en verschillende mogelijkheden om tanden recht te zetten. Hij besprak de ‘bandeu’, die leek op een moderne gebitsbeschermer en waarvan hij dacht dat hij zou voorkomen dat tanden verschuiven.

Bourdet was niet alleen de tandarts van de koning van Frankrijk. Hij schreef ook De kunst van de tandarts in 1757. Dit boek blijft een belangrijk stuk tandheelkundige geschiedenis. Bourdet verbeterde de gebitsbeschermer van Fauchaud en ontdekte ook dat ze verstandskiezen konden trekken om verdringing te voorkomen. Dit is iets dat nog steeds wordt beoefend door de tandartsen van vandaag.

In 1819 vond Christophe-Francois Delabarre de eerste moderne bretels uit. Het ging om draden die als een kooi over de tanden werden geplaatst. Dr. Edward Maynard voegde in 1843 elastieken toe om de kaakuitlijning te vergemakkelijken. Tanden werden verwijderd om plaats te maken voor dit apparaat, en pas aan het einde van de 19e eeuw werd het mogelijk om je tanden recht te zetten zonder dat extracties nodig waren.

Bretels in de 20e eeuw

De jaren 1900 zagen veel veranderingen en verbeteringen aan beugels. Oorspronkelijk waren de draden om de tanden gewikkeld om alles op zijn plaats te houden, wat oncomfortabel en onhandig was. Goud was erg populair voor beugels, net als zink en ivoor.

In de jaren zeventig zouden beugels meer positieve veranderingen ondergaan. In plaats van de draad om de tanden te wikkelen, werd tandlijm uitgevonden, dus de beugel hoefde nu alleen nog maar aan de voorkant te worden bevestigd. Dit maakte beugels veel comfortabeler en het proces minder schadelijk en tijdbesparend. Beugels zouden uiteindelijk gekleurde draden of zelfs meer populaire doorzichtige draden gebruiken.

Een nieuwe eeuw voor bretels

In 1997 verscheen Invisalign voor het eerst – of het ontbreken ervan, nauwkeuriger gezegd. Een afgestudeerde van Stanford University creëerde de doorzichtige plastic houder. Zia Chishti had geen tandheelkundige achtergrond, maar ontdekte dat een doorzichtige houder niet alleen de tanden op hun plaats hield, maar ook tanden recht kon zetten. Chishti werkte samen met een andere afgestudeerde, Kelsey Wirth, en in de komende jaren zouden ze Invisalign ontwikkelen. Vanaf 2000 werd het vrijgegeven en beschikbaar voor de massa.

Een geschiedenis van braces van mummies tot de moderne tijd

Hoewel een beugel een vrij recent fenomeen lijkt, hebben ze zich in de loop van duizenden jaren ontwikkeld. Terugkijkend op de reis die beugels en tandheelkunde hebben afgelegd, hebben grote geesten in de geschiedenis ons veel gegeven om dankbaar voor te zijn, inclusief de moderne, minder ingrijpende opties. Het kiezen van een beugel is tegenwoordig een leuker en pijnloos proces, en het zou waarschijnlijk indruk maken op de Egyptenaren hoe ver we zijn gekomen.

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

   Leave a reply

   Bertpauli
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart