Genetica en je tanden | Tandcariës voorkomen

Heb je je ooit afgevraagd of mondgezondheid en genetica met elkaar verbonden zijn? Als je ouders vatbaar waren voor gaatjes, ben jij dat dan ook van tevoren bepaald? Er moet nog meer onderzoek worden gedaan, maar naar schatting is de genetica verantwoordelijk voor ongeveer 10% van het tandbederf. Het is logisch dat onze genetica onze tanden beïnvloedt, maar hoe? Dit is wat u moet weten over genetica en de gezondheid van uw tanden.

Genetica: tanden en gaatjes

We kennen twee genetische aandoeningen die een slechte gezondheid van het glazuur veroorzaken en een hoog risico op verval met zich meebrengen: amelogenesis imperfecta en dentinogenesis imperfecta.

Amelogenesis imperfecta veroorzaakt slecht gevormd glazuur. Tanden met deze aandoening zijn meestal kleiner en verkleurd. Nadat ze zijn uitgebarsten, zullen deze tanden snel vergaan en eroderen. Deze genetische mutaties sturen berichten naar de tanden om defect glazuur te produceren. De tanden van een patiënt met dentinogenesis imperfecta kunnen lijken op amelogenesis imperfecta.

Dentinogenesis imperfecta is een genetische aandoening van de ontwikkeling van de binnenste lagen van de tand. Deze aandoening kan in verband worden gebracht met osteogenesis imperfecta, een genetische aandoening die ervoor zorgt dat botten niet goed worden gevormd. Dentinogenesis imperfecta maakt de tanden verkleurd, doorschijnend of opaalachtig. Tanden zijn zwak en kunnen snel slijten, breken en gemakkelijk verloren gaan. Gelukkig zijn zowel amelogenesis imperfecta als dentinogenesis imperfecta vrij zeldzaam en komen ze voor bij één op de zevenduizend tot één op de veertienduizend mensen in de Verenigde Staten, maar niet alle genetische factoren die de gezondheid van tanden beïnvloeden, zijn zeldzaam.

Speekselproductie en uw genen

Gebrek aan speeksel is een belangrijke factor bij tandbederf. Het speeksel van gezonde personen bevat antimicrobiële beschermende enzymen. Beta-defensine-1 is een enzym dat wordt gecontroleerd door het DEFB1-gen en dat wereldwijd is onderzocht omdat het de tanden helpt beschermen. Speeksel bevat ook mineralen waaruit de tand is opgebouwd. De hoeveelheid calciumfosfaat die de tanden constant baadt, helpt de tanden gezond te houden. Als zodanig maakt een droge mond uw tanden kwetsbaarder voor tandbederf.

Hoe zit het met smaakpapillen?

Wat we eten heeft zeker invloed op onze tanden en zoals je misschien al geraden hebt, zijn degenen die meer suikerhoudend voedsel eten vatbaarder voor gaatjes. Er zijn veel genen ontdekt die de smaak direct beïnvloeden. Het TAS2R38-gen is bijvoorbeeld geassocieerd met supertasters. Supertasters zijn extreem gevoelig voor fenolen en andere chemicaliën die veel voorkomen in kruisbloemige groenten. Hoewel het gen zijn expressie verliest op middelbare leeftijd, zijn supertasters geneigd meer suiker te eten omdat ze snoep verkiezen boven groenten. Andere genen die de smaakvoorkeur voor snoep beïnvloeden, kunnen op dezelfde manier de risicofactoren voor tandbederf verhogen.

Hoe weet ik of genetica mijn mondgezondheid beïnvloedt?

Helaas kunnen we, afgezien van een aantal genvariaties die een unieke expressie en uitstraling in de mond creëren, uw genen niet testen om te bepalen of ze uw risico op tandbederf vergroten. Wetenschappers doen echter elke dag nieuwe ontdekkingen over genetica en tanden, en het is gemakkelijk voor te stellen dat er een tijd zal komen waarin genetische tests voor uw mondgezondheid beschikbaar zullen zijn. Tot die tijd is het belangrijk om te onthouden dat consequent poetsen en flossen, regelmatig naar de tandarts gaan en een gezond dieet allemaal preventieve maatregelen zijn. Het maakt niet uit wat je genen zijn, het verzorgen van je tanden en tandvlees is altijd gunstig!

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

   Leave a reply

   Bertpauli
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart