Tandheelkundige zorg: de beste, slechtste en onbewezen hulpmiddelen om voor uw tanden te zorgen, volgens een studie van de universiteit van Buffalo

Onderzoek suggereert dat interdentale ragers en waterplectrums het beste werken om tandvleesaandoeningen te voorkomen, vinden geen extra kracht in elektrische tandenborstels, lijsten de beste mondspoelingen op en meer

Voorkomen probiotica tandvleesaandoeningen? Is flossen nodig? Veel patiënten zijn niet in staat om deze vragen en meer met vertrouwen te beantwoorden vanwege de overvloed aan tegenstrijdige medische informatie. Nieuw onderzoek onder leiding van de Universiteit van Buffalo heeft echter tot doel feiten en fictie te scheiden bij het bepalen welke hulpmiddelen voor mondhygiëne daadwerkelijk tandvleesaandoeningen voorkomen.

De krant, gepubliceerd in het oktobernummer van de Tijdschrift van de Internationale Academie voor Parodontologie, onderzoekt de effectiviteit van verschillende apparaten voor mondhygiëne.

Het resultaat: slechts een handvol zelf-toegediende interventies biedt extra bescherming tegen gingivitis en parodontitis, naast het tandenpoetsen met een gewone tandenborstel. Op dit moment worden alle andere mondhygiëne-interventies alleen ondersteund door onvoldoende bewijs, zegt Frank Scannapieco, DMD, PhD, hoofdonderzoeker en voorzitter en hoogleraar orale biologie aan de UB School of Dental Medicine.

De bevindingen, zegt hij, zullen tandartsen en het publiek helpen bij het identificeren van beste praktijken voor het voorkomen van tandvleesaandoeningen, die volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bijna de helft van de volwassenen van 30 jaar en ouder in de Verenigde Staten treffen.

“Patiënten kunnen erop vertrouwen dat de mondverzorgingsinstrumenten en -praktijken die worden ondersteund door onderzoek, zoals beschreven in het artikel, het ontstaan ​​en de progressie van parodontitis zullen voorkomen, als ze regelmatig en correct worden uitgevoerd”, zegt Scannapieco.

Aanvullende onderzoekers zijn onder meer Eva Volman, DDS, eerste auteur, UB-alumna en ingezeten tandarts van het Eastman Institute for Oral Health; en Elizabeth Stellrecht, interim hoofd bibliotheekdiensten gezondheidswetenschappen aan de UB.

“Ik hoop dat dit stuk het relevante bewijsmateriaal consolideert op een manier die alomvattend, leesbaar en uniek nuttig is voor alle professionals in de mondgezondheid en voor patiënten”, zegt Volman.

De beproefde: basistandenborstel; interdentale borstel; water halen; chloorhexidinegluconaat (CHX), cetylpyridiniumchloride (CPC) en etherische olie (Listerine) mondspoelingen

Tandenpoetsen is de hoeksteen van de dagelijkse mondhygiëne en is een betrouwbare manier om tandplak onder controle te houden, zegt Scannapieco. En volgens het onderzoek presteerden interdentale ragers en waterprikkers beter dan andere interdentale mondhygiëne-apparaten bij het verminderen van gingivitis, en beide moeten worden gebruikt in combinatie met dagelijks tandenpoetsen om tandvleesaandoeningen te voorkomen.

Van de talrijke onderzochte mondspoelingen, bleken die op basis van CHX, CPC en essentiële oliën (zoals Listerine) effectief te zijn in het aanzienlijk verminderen van tandplak en gingivitis.

Hoewel ze niet effectief waren in het bestrijden van gingivitis, waren tandenstokers nuttig voor het bewaken van de gezondheid van het tandvlees, zegt Scannapieco. Door voorzichtig met een tandenstoker in het tandvlees te prikken en te controleren op bloedingen, konden patiënten tekenen van tandvleesaandoeningen detecteren.

Het slechte: triclosan

Triclosan-tandpasta’s en mondspoelingen verminderden plaque en gingivitis aanzienlijk, maar de verbinding wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van verschillende soorten kanker en reproductieve defecten. Triclosan is verwijderd uit de meest populaire tandpasta’s in de VS

Het onbewezen: elektrische tandenborstels, tandzijde, probiotica, voedingssupplementen en talloze mondspoelingen

Elektrisch aangedreven tandenborstels zijn niet effectiever in het verminderen van tandplak en gingivitis dan een standaard tandenborstel, vonden de onderzoekers. En er is weinig bewijs gepubliceerd ter ondersteuning van tandzijde – de steunpilaar van interdentale reiniging – om tandplak en gingivitis te verminderen. Maar gooi je floss nog niet weg, zegt Scannapieco, want flossen is gunstig.

“Hoewel er weinig studies beschikbaar zijn die specifiek alleen tandenborstels of floss onderzochten, zijn beide nog steeds essentieel. Floss is vooral handig om interdentale tandplak te verwijderen voor mensen met een krappe ruimte tussen hun tanden. Floss vermindert waarschijnlijk ook het risico op gaatjes tussen de tanden”, zegt Scannapieco.

De onderzoekers vonden onvoldoende bewijs dat mondspoelingen op basis van tea tree olie, groene thee, ontstekingsremmende middelen, waterstofperoxide, natriumbenzoaat, tinfluoride, hexetidine of delmopinol gingivitis verminderen.

Het gebruik van probiotica, hoewel veelbelovend als een preventieve strategie tegen tandvleesaandoeningen, is niet bewezen. De onderzoekers vonden weinig bewijs dat de bewering ondersteunt dat voedingssupplementen de gezondheid van het tandvlees verbeteren. De onderzoekers vonden ook onvoldoende bewijs dat professionele tandplakverwijdering (bekend als scaling, het proces van het verwijderen van tandplak met een schraper) tandvleesaandoeningen voorkomt.


Over de universiteit van Buffalo

De universiteit van Buffalo is een vooraanstaande onderzoeksintensieve openbare universiteit, de grootste en meest uitgebreide campus van de State University van New York. De bijna 30.000 studenten van UB volgen hun academische interesses via meer dan 300 undergraduate, graduate en professionele opleidingen. De universiteit van Buffalo, opgericht in 1846, is lid van de Association of American Universities.

VOOR MEER INFORMATIE:

Telefoon: 716-645-6969 • Fax: 716-645-3765
Website: buffalo.edu/news

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

   Leave a reply

   Bertpauli
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart